Je oma heeft een schoenendoos sieraden voor je achtergelaten, je hebt een sieraad gevonden op een vlooienmarkt, of je hebt een paar sieraden in je eigen juwelendoos waarvan je niet zeker weet of ze echt zijn. In de goud verkoop is het een zonde om met nep goud te lopen, daarom is het belangrijk om het verschil te kunnen zien tussen echt en nep. Hier zijn een aantal testen die je kunt doen om te kijken of een sieraad echt of nep is, maar de veiligste manier van handelen is toch om uw sieraden naar een juwelier te brengen om ze professioneel te laten testen bij plekken zoals Kost-Baar.nl

Keurmerken of markeringen

Veel metalen zien er hetzelfde uit, maar de meeste waardevolle sieraden hebben markeringen die het type metaal en de zuiverheid identificeren. Deze markeringen bevinden zich aan de binnenkant van een ring of armband. Als het geen markering heeft, is de kans groot dat het stuk nep is. Merknamen, zoals Tiffany en Cartier, zullen ook hun stempel op sieraden drukken. De ringen of schakels in de sieraden zullen hoogstwaarschijnlijk aan elkaar worden gesoldeerd als het stuk waardevol is.

Testen

Goud en zilver zijn niet magnetisch. Houd een sterke magneet op je sieraad. Als de magneet blijft plakken, is dit een onmiddellijke indicatie dat er nep materiaal wordt gebruikt. Het meeste goud en zilver is gemaakt van onedele metalen. Deze worden niet aangetrokken door een magneet, dus deze test werkt niet op hen. Een van de bekendste manieren om nep juwelen te herkennen, is de huidtest. Wordt uw ineens huid groen na het dragen van de sieraden of veroorzaakt het enige vorm van irritatie op uw huid? Echt goud en zilver reageren niet met de huid, dus eventuele problemen geven een nep sieraad weg.