Wel of geen buitenverlichting bij woning?

Binnenverlichting

Het is voor veel Nederlanders niet heel gebruikelijk om veel lichten aan de buitenkant van een woning te hebben. Het wordt door velen gezien als onnodig en een verspilling van energie. Zeker in de tijd van stijgende en hoge prijzen willen veel mensen geen geld uitgeven aan dingen die ze niet als strikt noodzakelijk zien. Toch kan het handig zijn om buitenverlichting te hebben. Het is niet alleen sfeervol, maar het kan ook zorgen voor extra veiligheid rondom je huis. Dit geldt niet alleen voor licht aan de voorkant van het huis, maar ook aan de achterkant.

Verlichting bij de voordeur

Verlichting bij de voordeur, met name sfeerverlichting bij de voordeur, zijn niet alleen leuk en sfeervol tijdens feestdagen. Het kan je huis inderdaad meer sfeer geven aan de buitenkant, zeker als je in een rijtjeshuis of in een appartementencomplex woont. Een andere, wellicht belangrijkere reden, is dat buitenverlichting, vooral led buitenverlichting, ervoor zorgt dat mensen bij de voordeur beter te zien zijn. Dit kan potentiële inbrekers afschrikken of ervoor zorgen dat ze beter te zien zijn op beveiligingscamera’s. Er zijn tegenwoordig ook veel lichten die werken op een bewegingssensor. Deze lampen hoeven niet de hele tijd aan te staan, maar gaan alleen aan als ze beweging in de buurt opvangen.

Verlichting bij de achterdeur

Ook verlichting aan de achterkant van het huis, bijvoorbeeld bij de achterdeur, kan potentiële inbrekers of andere ongewenste gasten afschrikken. Dit is omdat ze nou eenmaal meer opvallen als ze in het licht staan en ze zullen dus mogelijk eerder voor een ander huis kiezen. Verlichting bij de achterdeur kan dus ook als gevolg hebben dat je huis beter beschermd is, zeker als je geen schutting of hek om je huis of tuin hebt staan. Verlichting aan de achterkant van het huis kan ook heel sfeervol en gezellig zijn, zeker als de verlichting in de tuin hangt.