Het uitkiezen van de juiste vloer voor jouw huis, of voor een bepaalde kamer, is een aardig lastige klus. En alsof het al niet lastig genoeg is, neemt het aantal opties ook alleen maar verder toe. Hoe bepaal je nu voor welke vloer je kiest, en welke factoren moet je zeker meenemen in deze beslissing?

Waar komt het te liggen?

Natuurlijk is het bij de beslissing welke vloer je wilt gaan leggen, vooral heel belangrijk om te kijken naar de plek waar deze vloer komt te liggen. Een badkamer of toilet vraagt om een hele andere vloer dan een slaapkamer, tenslotte. Waar je in de ene ruimte vooral een makkelijk schoon te maken vloer wilt hebben liggen, kies je in de andere voor wat meer sfeer, warmte en misschien ook wel zachtheid.

De trend in vloeren is dat we meer en meer kiezen voor een harde vloer, en af stappen van het tapijt dat onze woningen decennialang heeft gedomineerd. Voor veel woningen geldt echter dat er voor een combinatie wordt gekozen. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld toch fijn om in slaapkamers wel tapijt te leggen, vanwege de zachtheid en warmte die dit geeft. Natuurlijk speelt persoonlijke smaak hierbij ook een rol, net als de gebruiker van de kamer. Heeft iemand bijvoorbeeld last van een stofallergie, dan is de keuze voor een harde vloer weer een stuk voor de hand liggender.

Wat is je budget? En wat vind je mooi?

Naast de ruimte waarin de vloer komt te liggen, speelt ook het budget dat je te besteden hebt natuurlijk een belangrijke rol in het keuzeproces. Er is een vloer voor ieder budget, maar het ene materiaal is nu eenmaal wat duurder dan het andere. Wil je het betaalbaar houden, dan is goedkoop laminaat vaak een prima keuze. Het is een veelzijdige vloer, die eruit kan zien als hout, maar ook tal van andere uitstralingen kan hebben. De hoeveelheid kleuren en structuren waar je uit kunt kiezen is enorm, en zo is er een laminaatvloer voor iedereen. Een groot voordeel, zeker als je op de kosten wilt letten, is dat laminaat vaak ook prima zelf te leggen valt.

Er is echter meer keuze. Ook PVC vloeren zijn erg populair en vaak prima betaalbaar. Ook dit kun je zelf leggen, maar dit is al wel wat lastiger dan laminaat. Om die reden wordt dit toch vaak uitbesteed. Het grote voordeel van PVC in vergelijking met laminaat is dat PVC goed tegen vocht kan, iets waar laminaat vaak juist moeite mee heeft. Overeenkomsten zijn er ook: ook PVC is er in tal van kleuren en dessins.