Wat moet je weten over natuurinclusief isoleren?
Vandaag de dag is het isoleren van onze woningen natuurlijk belangrijker dan ooit tevoren. Bovendien is het zo dat het belang wellicht in de komende jaren ook alleen maar verder zal gaan toenemen. Dit gezegd hebbende is het jammer genoeg zo dat er tijdens het isoleren vaak niet zo stil wordt gestaan bij de fauna en flora welke deel uitmaakt van onze leefomgeving. Bij het isoleren van een woning komt het dan ook ontzettend vaak voor dat dieren bijvoorbeeld worden gedood. Dat kan gelukkig ook anders. Tegenwoordig bestaat er dan bijvoorbeeld ook zoiets als natuurinclusief isoleren. Ben jij ook benieuwd om te achterhalen wat hier nu precies mee wordt begrepen? Dan is het alvast meer dan een aanrader om even rekening te houden met onderstaande informatie.
Wat is natuurinclusief isoleren?
We staan er vaak niet bij stil, maar tijdens het isoleren van een woning komt het bijzonder vaak voor dat dieren worden gedood. Het is daarbij niet helemaal duidelijk dat dit gebeurt, maar toch is het vaak wel degelijk zo. Een bekend voorbeeld van zo’n situatie is bijvoorbeeld degene waarin er gebruik wordt gemaakt van spouwmuurisolatie. Wanneer dat het geval is zal je tot de vaststelling komen dat er niet alleen dieren worden gedood, daarnaast worden ook de nesten van de dieren verwijderd.
Bovenstaande zorgt ervoor dat er eigenlijk twee keer wordt geraakt aan de dierenwereld terwijl dat eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Door over te stappen op natuurinclusief isoleren zal je dan ook tot de vaststelling komen dat je heel wat dierenleed kan voorkomen. Bovendien is het zo dat het eindresultaat van de isolerende werkzaamheden gewoon hetzelfde blijft. Hier hoef je, je dan ook geen zorgen om te maken. De kwaliteit van je isolatie wordt er dus niet door aangetast.
Hoe verloopt natuurinclusief isoleren dan precies?
Zoals al aangegeven wordt er aan dieren bij natuurinclusief isoleren de mogelijkheid aangeboden om zichzelf te bevrijden uit de klauwen van de mensen die gaan isoleren. Er kan hiervoor gebruik worden gemaakt van tal van verschillende hulpmiddelen. Eén van de bekendste van deze hulpmiddelen zijn de zogenaamde exclusion flaps. Het bevrijden van deze dieren is uiteraard nog maar het begin. Tijdens bijvoorbeeld het volspuiten van de spouwmuur is het immers zo dat er vaak nesten worden verwoest waardoor de dieren op zoek moeten naar een nieuw onderkomen. Dit nieuwe onderkomen wordt gecreëerd door het voorzien van speciale nestkasten.
Er zijn geen nadelen aan verbonden!
Ondanks het feit dat er de voorbije jaren best wel al wat is gezegd en geschreven over natuurinclusief isoleren moet het gezegd dat er in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden geen nadelen aan verbonden zijn. In het verleden werd op een bepaald moment gedacht dat het natuurinclusief isoleren van een woning gepaard zou gaan met een slechtere isolatiewaarde, maar dat is dus niet juist. Het enige wat er gebeurt is dat er aan dieren die zich mogelijks in bijvoorbeeld de spouwmuur bevinden de mogelijkheid wordt aangeboden om weg te vliegen of te lopen. Vervolgens wordt aan deze dieren ook de mogelijkheid aangeboden om een nieuw onderkomen te vinden. Heel wat mensen blijken vanwege deze voordelen grote fan te zijn geworden van deze vorm van isoleren.
Een quickscan Flora en fauna uitvoeren voor je gaat isoleren, is ook een heel slim plan!